II Quinto Popular

Després de l’èxit de l’any passat, torna el QUINTO DE NADAL a Sant Sadurní d’Anoia!!!

Reserva la tarda del diumenge 27 de desembre a la teva agenda i vine a la capella de l’Índex a gaudir d’una vetllada plena de diversió, regals i bon ambient!

 

quinto

 

Però… què és un Quinto?

El quinto, també anomenat segons la zona quina, plena, rifla o loteria vella, és un joc típic de les dates nadalenques que es juga a diversos llocs del Vallès, del Baix Llobregat, de l’Empordà, de la Cerdanya, del Garraf, del Ripollès, la Safor i d’altres comarques catalanes i valencianes. També és popular a França i a la regió belga de la Valònia.

Funcionament

Cada jugador té una carta amb tots els números de l’1 fins al 90, amb una distribució diferent dels números per cadascuna, i consisteix a marcar els nombres que el lloro, persona que extreu les boles numerades, va cantant. Els números estan distribuïts en files de cinc que a la vegada formen sis requadres de tres files. El primer jugador que marca una fila de nombres fa quinto i guanya; després es juga per la plena i guanya el primer jugador que omple un dels requadres de tres files.

Allò que diferencia aquest joc del bingo és que la persona que canta els números, anomenada lloro, ho fa amb dites i acudits ja siguin tradicionals o adaptats al temps en què es juga i així, dóna un toc d’humor i converteix el joc en una festa. També es caracteritza pel fet que els jugadors marquen els nombres cantats amb llavors de plantes (blat de moro, guixes…) i els premis, a més de diners, solen ser lots de nadal o d’altres premis materials.

La figura del lloro és molt important. Ha de treure els números de la cistella, cantar-los i col·locar-los, de manera que mentre canta l’anterior, ja està traient el següent. No es pot equivocar i en cas de quinto o plena ha de ser ell o ella qui el validi. S’ha d’aprendre totes les dites populars i sants del santoral. Últimament els lloros han incorporat nous mots per als números. Com més sants i mots canti el lloro, i menys números digui, més entretingut i divertit serà el quinto.

En qualsevol partida un jugador pot demanar jugar la carta, si està lliure, que consisteix en el tauler on el lloro col·loca les boles, on els 90 números se situen consecutius.

De vegades, i de manera simultània amb un quinto habitual, es fa l’Antiquinto o Quina del desgraciat, que consta en fer guanyar a qui marqui l’últim la bola.

Vindràs?

 

 

Organitzat per l’Agrupament Escolta i Guia Sant Sadurní i El Carràs, Casal Popular Independentista.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *