Text de l’Acte Inaugural del 25è

Per tots aquells que us vau perdre l’acte inaugural del 25è celebrat el 28 de novembre de 2015 en motiu de la Festa Major del poble, aquí teniu fil per randa tot el que vam dir:

 

Bon dia i benvinguts, nosaltres som la Marina Bricollé i Cristina Almirall. Com a Caps d’Agrupament d’aquest curs 2015-2016 us parlarem en nom de tots els 24 caps que som actualment.

Pels que encara no ens conegueu, l’Agupament Ecsolta i guia Sant Sadurní som una entitat d’educació en el lleure i al llarg de tot aquest temps no hem experimentat mai poca afluència de nens.

A més a més dels 24 caps que hem dit, l’eix central de l’agrupament són els nens, i aquest any també podem celebrar el nombre més alt que hem estat mai: 138 nens i nenes.

Cada dissabte a la tarda ens reunim nens i nenes, caps i quel·les als locals del cau per realitzar diferents activitats que engloben  jocs, tallers, activitats tant dins la vila com als voltants, entre d’altres, sempre depenent de l’edat.  A més a més fem sortides de dia, de cap de setmana, per setmana santa, fem cau al carrer; els caps i quel·les fem consells i revisions mensualment. Tot això per tal de procurar que totes les activitats tinguin com a fi últim que tots i cada un dels infants esdevinguin protagonistes del seu propi creixement. Com podeu veure darrere de cada dissabte de cau hi ha molta feina darrere, però nosaltres creiem en aquest projecte, en aquests valors i per tant ens hi impliquem i comprometem.

Ara que en fem 25, no podríem evitar no parlar-vos d’una mica d’història, perquè potser molts de vosaltres no sabeu l’àmplia trajectòria de l’agupament.

L’agrupament Escolta de Sant Sadurní, va obrir-se per 1er cop l’any 1932, però es va tornar a tancar degut a l’inici de la Guerra Civil. El poble va romandre sense agrupament durant 26 anys, fins l’any 1962 que es va obrir per 2ª vegada però per poc temps: fins a l’any 1971. Per unes desconegudes raons, es va tornar a tancar per voluntat dels mateixos capdavanters de l’entitat. Finalment es va tornar a obrir per 3ª vegada i ja definitivament l’any 1991 quan un grup de joves, amb el suport de la Parròquia, van tornar a obrir l’Agrupament Escolta i Guia Sant Sadurní. En aquells moments Mn. Francesc Pardo n’era el rector i Mn. Antoni Babra, el vicari. Va ser aquest, com a consiliari, el que va ajudar a tirar endavant aquesta iniciativa. Des d’aleshores continuem en marxa!

Ara, per tenir informació de primera mà, un nen i una nena de cada unitat ens explicaran breument el que fan ells al cau.

 

CASTORS i LLÚDRIGUES

Els castors tenim entre 6 i 8 anys, aprenem a respectar-nos i a compartir. Sobretot anem al cau a jugar i a passar-ho bé. Per la majoria, és el primer cop que dormim fora de casa, i a més a més ho fem al terra!  Muntem les primeres tendes i ens encanta disfressar-nos.

 

LLOPS i DAINES

Els llops i les daines tenim entre 8 i 10 anys, ens encanten les aventures i descobrir llocs i coses noves. Volem demostrar que som grans per fer les coses sols, però a vegades els caps i quel·les ens han d’ajudar… Ja no ens enyorem tant quan anem de campament i l’últim dia no volem marxar!

 

TEIXONS I MUSTEL·LES

Tenim entre 10 i 12 anys, i som els teixons i mustel·les. La nostra passió són els animals i les plantes i hem d’aprendre que no sempre ens les podem emportar a casa encara que siguin molt boniques.

Sabem que si compartim les coses tot funciona millor, compartir és viure!

 

RÀNGERS I NOIES GUIA

Nosaltres ja som més grans, tenim entre 12 i 14 anys. Els ràngers i noies guia a vegades ens quedaríem a casa amb el mòbil, però els nostres caps i quel·les s’esforcen molt per fer les activitats i hi acabem anant perquè realment ens encanta!

De campaments ens encanta anar de ruta i tot i que al principi sembla molt difícil, tots junts podem arribar a la meta que ens hem proposat.

 

PIONERS I CARAVEL·LES

Nosaltres, els pioners i caravel·les tenim entre 14 i 17 anys, i venim al cau perquè és un espai on podem reflexionar i trobar-nos amb la gent que no veiem diariament; muntem activitats que van d’acord amb els nostres interessos. Molts ja portem anys al cau i ens coneixem entre nosaltres, hem après el valor de la implicació social i el compromís, venim a créixer i valorar noves coses.

 

TRUC

alguns de nosaltres ja som majors d’edat, tenim entre 17 i 19 anys. Som persones crítiques amb la societat. al ser els més grans del cau, ens n’adonem que som un exemple pels més petits, una gran responsabilitat.

Som autònoms i responsables del nostre procés de creixement, i els animadors de Truc ens acompanyen en aquesta descoberta de l’etapa.

Entre tots triem el nostre propi projecte segons les nostres inquietuds i mirem les coses més globalment.

CAPS

Creiem que educar va molt més enllà d’aprendre certs continguts o procediments; educar implica donar recursos per a la vida; posar a l’abast processos per a desenvolupar les competències necessàries per a poder arribar allà on un ho desitgi, des d’una mirada crítica i constructiva. Jugar, conviure, compartir, respectar, cantar, ballar i, alhora, potenciar l’esperit crític per a formar ciutadans responsables i, per davant de tot, formar persones són objectius de l’Agrupaments Escoltes i Guies de Sant Sadurní, que sota el paraigua del mètode escolta i guia duem a terme tasques educatives molt diverses per oferir una educació integral als nens i nenes, nois i noies.

Som molt diferents entre nosaltres, però tenim aquest projecte comú. Som voluntaris i fem la nostra tasca perquè creiem en el projecte i hi dediquem moltes hores.

Molts hem crescut amb el cau i ens l’hem fet nostre; i ara sentim que ens toca transmetre’l.

La nostra feina no és només de 4 a 6 del dissabte, sinó que també ens formem per guanyar eines i poder aplicar-les al cau.

Entenem l’educació des de l’amor, l’esperit crític i la transformació de la persona per tal de deixar un món millor del que l’hem trobat.
IAIA’S

Per a molts, l’etapa del Cau no acaba del tot quan pengem el foulard, són molts anys viscuts a l’Agrupament, compartint experiències, històries i vivències. Som antics caps que, amb una mica d’enyorança, hem passat a formar part d’una mena de “Comissió Cop de Mà”. Sempre hi som. Sempre a punt per si ens necessiten. Hi dediquem moltes menys hores que abans, però els valors que vam assimilar segueixen ben presents a les nostres vides. Hem sigut nens, caps, ens hem format, hem tingut responsabilitats al Cau, a la Demarcació i al Moviment. Després de tot això, seguim vinculats en certa manera a l’Escoltisme. Diuen que, d’escolta, se n’és tota la vida. Ens cau la baba veient com els que van ser els nostres castorets ara estan al capdavant de l’Agrupament.

A continuació us explicarem breument tots els actes que tenim programats per celebrar el 25è aniversari de la nostra entitat, prepareu les agendes!

 

  • ABRIL, 9 – “DIA dels xics i no tan xics” Grup Animació emocional + història de l’agupament plasmada en un conte amb objectes quotidians, com si fos ma de contes + concert per a xics i no tan xics

 

  • El dia 9 d’abril es dedicarà als més xics: un matí d’animació per tal que hi puguin participar; a la tarda entre tots farem una mica de manualitats i recordarem la història de l’agupament en un conte amb objectes quotidians, com feien a mà de contes, i a continuació es realitzarà un concert on disfrutarem tota la família.
  • El 14 de maig es realitzarà una fira d’entitats amb stands de diferents associacions, ja siguin del poble o no, que siguin de caire social per donar-se a conèixer i fer visible el teixit assoiatiu de Sant Sadurní. La gincana per excelència del poble, és a dir la Gincana Nocturna, aquest any una edició especial, que es farà el mateix dia: 14 de maig a la nit.
  • Totes aquelles persones que ho desitgin podràn assistir al dinar popular que farem el 18 de juny a la Plaça de l’Església.
  • Al juliol, 2-3, tots aquells que conformen i han conformat l’agrupament ens n’anirem de Campaments! un cap de setmana en família on gaudirem de diferents tipus d’activitats.
  • La música és un element que mai falta al cau i per ensenyar-vos tot el que sabem i passar-ho bé, el dia 25 de juny farem un concert amb cançons de cau. I a la nit, hi haurà un gran concert obert a tot el poble. 
  • El 3 de setembre s’inaugurarà una exposició de la història de l’Agrupament, que ens acompanyarà durant totes les fires i festes, és un reconeixement a totes aquelles persones que han format part del cau però també serà una manera de donar a conèixer tots aquelles activitats i projectes que s’han dut a terme. A la mateixa tarda, tots els nens de les unitats pintarem un mural a una paret del poble amb l’Il·lustrador Joan Turu.
  • A més a més, al llarg del curs, ja que en fem 25, ens hem proposat fer 25 cims, una altra part essencial en l’escoltisme. Ja en portem 3, i esteu tots convidats a venir.
  • També farem 25 xerrades i tallers, tant pels nens del cau, com pels caps com obertes al poble; totes relacionades amb valors de l’escoltisme i temes que ens toquen d’aprop.

 

Esteu tots i totes convidadíssims, ens encantaria celebrar aquesta ocasió tan especial amb tots vosaltres.

 

A més a més ens hem fet un regal: un nou logo! és el que podeu trobar al cartell de l’acte i a la nova web que hem creat: causantsadurni.org

ens veiem aviat i per molts anys a tots i totes!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *